Berekenen.nl
Geplaatst op 11 november

Zonne-energie vaak nog duurder dan we denken

Zonne-energie kost bijvoorbeeld €100 per megawattuur, ongeveer 1,5x meer dan de output van een moderne kolencentrale. Het lijkt wat dat betreft van belang om voorlopig voorzichtig te zijn met de overstap op meer duurzame energie en onder andere de kosten goed in de gaten te houden.

Goedkope duurzame energie

Het is aan de andere kant echter wel degelijk mogelijk om gebruik te maken van meer voordelige duurzame energie. Windenergie kost bijvoorbeeld €80 per megawattuur en is daarmee al een stuk goedkoper dan energie van de zon. De windmolenparken voor de kust vormen echter een uitzondering, aangezien die door de dure aanleg zo’n €140 per megawattuur kosten. Nucleaire energie kost ongeveer €90, terwijl energie uit geothermische energie in IJsland het meest voordelig is. Wat dat betreft bestaan er mogelijkheden, maar vraagt de ontwikkeling van duurzame energie voorlopig om een focus op de kosten.

Energie berekenen

Wilt u zelf op uw energie besparen? U kunt online uw energie berekenen, aan de hand van uw verbruik of een schatting van wat u zal gaan verbruiken. U kunt op die manier nagaan wat de verschillende energieleveranciers u in rekening zouden brengen, voor gas en/of stroom. Heeft u een enkele of een dubbele meter en zoekt u naar service, of regelt u uw zaken graag zelf? Dit zijn belangrijke elementen bij het berekenen van uw energie. U kunt online nagaan wat u voor energie dient te betalen, zodat u daar rekening mee kunt houden bij de berekening van de maandlasten voor de woning waarin u woont.