Berekenen.nl

Geplaatst op 28 augustus

Adviseurs en geldverstrekker mogen BSN niet zomaar opvragen

Veel financieel adviseurs, tussenpersonen en geldverstrekkers vragen al om een BSN-nummer van klanten die slechts een offerte aanvragen. Dat zou nodig zijn om de gegevens te controleren en op basis daarvan een passende aanbieding te doen. De toezichthouder Autoriteit Persoonsgegevens stelt dat het niet is toegestaan om daar al in die fase om te vragen.


Het burgerservicenummer (BSN) behoort tot de privacy, dus mag daarom niet zomaar worden opgevraagd. Geldverstrekkers mogen iemand niet weigeren een offerte uit te brengen als diegene z’n BSN niet wenst te delen. Toch blijkt het in de praktijk vaak lastig om zonder een BSN een offerte te ontvangen.

BSN behoort tot de privacy

De Autoriteit Persoonsgegevens heeft geoordeeld dat het BSN behoort tot de privacy. Het is voor burgers belangrijk om daar voorzichtig mee om te gaan, om te voorkomen dat dit in verkeerde handen valt. Juist daarom is het volgens de autoriteit belangrijk dat adviseurs en tussenpersonen daar net als geldverstrekkers niet zomaar meer om gaan vragen.

Het ministerie oordeelde eerder al dat er geen democratische noodzaak bestaat tot het BSN. Het is om die reden niet nodig om er om te vragen, om een passende offerte uit te kunnen brengen.

BSN check

Wil je weten of het BSN-nummer dat je van jezelf hebt geregistreerd klopt of wil je een BSN van iemand anders nakijken? Je kunt online een BSN check doen. We kijken voor je na of het gaat om een echt BSN nummer. Dat kan handig zijn op het moment dat je zeker wilt weten dat je met de juiste persoon te maken hebt. Het nummer is verder strikt persoonlijk, dus het is belangrijk om dat niet in combinatie met jouw naam en andere gegevens met mensen te delen. Je voorkomt op die manier dat jouw BSN in verkeerde handen valt.