Berekenen.nl
Geplaatst op 5 september

Noodweer aan het Gardameer: heftig onweer op de camping

Aan het Italiaanse Gardameer is het niet zelden noodweer, iets waar onder andere veel vakantievierders uit Nederland last van hebben. Ze reizen af naar Italië, om daar aan het bekende en populaire meer te genieten van het mooie weer. Soms valt dat letterlijk en figuurlijk in het water, door de flinke regenbuien die er kunnen vallen.

Dat is bovendien niet alles, omdat het er op sommige momenten behoorlijk kan spoken. De regen gaat dan gepaard met bijvoorbeeld onweer en hagel. De daken van caravans, campers en ook auto’s krijgen het zwaar te verduren, terwijl de vakantiegangers binnen schuilen tot het allemaal voorbij is.

Slecht weer in Italië

Ook dit jaar is het bij vlagen weer slecht weer in Italië. Dat geldt voor het Gardameer, net als voor andere delen van het land. Het kan er behoorlijk stormen en hagelen. Bovendien is er vaak sprake van heftig onweer. Dat is heftiger dan bij ons in Nederland, waardoor vakantiegangers daar soms flink van schrikken. In de meeste gevallen levert het geen grote schade op, al zijn er helaas uitzonderingen op plekken waar de bliksem is ingeslagen.

Afstand onweer berekenen

Wil jij weten hoe ver het onweer nog weg is of hoe dichtbij het al is? Je kunt online de afstand van onweer berekenen, gewoon met de online tool die we daarvoor hebben ontwikkeld.

Hoe je dat doet? Tel het aantal seconden tussen de flits die je ziet en de donder die je hoort. Begin bij voorkeur te tellen vanaf 21, naar 22, 23, 24, enzovoort. Op die manier neem je voldoende tijd tussen de seconden, waardoor je tot een meer betrouwbare inschatting komt. Zit er 4 seconden tussen de flits en de donder? Dan kun je in onze tool zien dat het onweer nog ongeveer 1,3 kilometer bij je vandaan is.