Berekenen.nl
Geplaatst op 14 september

Afstand onweer berekenen

Wat is onweer?

Onweer ontstaat door wrijving tussen sterk stijgende lucht en sterk dalende koude lucht die met snelheden van maximaal 100 km per uur langs elkaar heen gaan. Met die stromingen worden ook elektrisch geladen deeltjes meegevoerd, waardoor de wolk als een enorme condensator wordt opgeladen. Daardoor worden ontladingen mogelijk tussen de wolk en andere wolken of tussen de wolk en de aarde. Dit leidt tot bliksem en donder.

Ontstaan onweer

Zware onweersbuien ontstaan in een vochtig overgangsgebied van zeer warm (tropisch) naar veel kouder weer. Tijdens zo’n bui kan de temperatuur in minder dan een half uur 10 tot 15 graden dalen. De buien worden het hevigst als er op grote hoogte in de atmosfeer een zeer sterke wind staat. Dit noemen ze ook wel straalstroom.

Bliksem en donder

Bliksem is een elektrische ontlading tussen een wolk en de grond of tussen twee wolken. Een bliksem van een wolk naar de grond wordt verticale ontlading genoemd en van wolk naar wolk wordt het horizontale ontlading genoemd. Een ontlading ontstaat bij een groot ladingsverschil dat wordt veroorzaakt door stijgende en dalende bewegingen in de wolk.
Donder wordt veroorzaakt doordat de lucht die direct grenst aan de bliksemschicht plotseling zeer sterk wordt verwarmd en daardoor zeer snel uitzet. Deze uitzetting veroorzaakt een geluidsgolf. Het geluid van de donder legt in drie seconden een afstand van ongeveer één kilometer af. Het tijdsverschil tussen donder en bliksem geeft een indicatie voor de afstand van het onweer.

Afstand onweer berekenen

Wil je weten hoe ver weg het onweer nog is of hoe dichtbij het al is? Je kunt online de afstand van onweer berekenen, gewoon met onze online tool die we daarvoor ontwikkeld hebben. Maar hoe doe je dat? Tel het aantal seconden tussen de flits die je ziet en de donder die je hoort. Begin bij voorkeur te tellen vanaf 21, naar 22, 23, 24 en zo verder. Op die manier neem je voldoende tijd tussen de seconden, waardoor je tot een meer betrouwbare inschatting komt. Zit er 4 seconden tussen de flits en de donder? Dan kun je in onze tool zien dat het onweer ongeveer 1,3 kilometer bij je vandaan is.