Berekenen.nl
Geplaatst op 30 september

Aanvullende beurs; wat is het en heb ik er recht op?

De aanvullende beurs is een aanvulling op de basisbeurs of op de rente dragende lening. De aanvullende beurs geldt als een ‘prestatiebeurs’. Dit betekent dat als een student geen diploma behaalt binnen tien jaar, gerekend vanaf je eerste maand studiefinanciering, de student verplicht is de ontvangen aanvullende beurs terug te betalen. Met uitzondering van de ontvangen aanvullende beurs over de eerste vijf maanden. Of een student een aanvullende beurs kan aanvragen, is afhankelijk van het inkomen van de ouders samen met het aantal studerende kinderen dat zij hebben en nog een aantal andere factoren.

Je kunt op de site van DUO berekenen of je in aanmerking komt voor een aanvullende beurs. De aanvullende beurs is maximaal € 387,92. Krijg je geen volledige aanvullende beurs, dan kun je het ontbrekende bedrag lenen. Zo kan iedere student elke maand over evenveel studiefinanciering beschikken.

Het oude stelsel (je studeerde al voor 1 september 2015):

De aanvullende beurs is een aanvulling op de basisbeurs. De hoogte van de aanvullende beurs is afhankelijk van de hoogte van de basisbeurs en van het inkomen van de ouders van de student.

Het nieuwe stelsel (je bent begonnen met studeren op of na 1 september 2015):

De aanvullende beurs is een aanvulling op de rente dragende lening. De hoogte van de aanvullende beurs is afhankelijk van het inkomen van de ouders. De aanvullende beurs is maximaal € 387,92. Krijg je geen volledige aanvullende beurs, dan kun je het ontbrekende bedrag lenen. Zo kan iedere student elke maand over evenveel studiefinanciering beschikken.

Online aanvullende beurs bereken

Wil jij online je aanvullende beurs berekenen? Wij maken het je graag gemakkelijk. Zodat jij precies weet waar je recht op hebt en welk bedrag je kunt verwachten ter compensatie van de kosten die je maakt om te studeren. Verder kun je dus rekenen op vijftig procent korting op het collegegeld, tijdens het eerste jaar waarin je studeert. PABO-studenten kunnen zelfs rekenen op twee jaar korting. Daarmee wil de overheid ervoor zorgen dat het nog aantrekkelijker wordt om die studie te gaan volgen.