Berekenen.nl
Geplaatst op 9 december

Wat kost het om een badkamer te verbouwen?

Je wilt graag je huis groter, mooier of luxer maken en besluit om je huis te gaan verbouwen. Maar wat kost het nou eigenlijk? Dat is de vraag die heel veel huishoudens zich afvragen.

Wat kost een verbouwing?

De kosten verschillen natuurlijk enorm maar een ding is zeker, de kosten lopen flink uiteen, laat je bijvoorbeeld je toilet verbouwen voor €2000 euro of de begane grond voor €50.000. Aannemers gebruiken vaak drie verschillende manieren om de prijs te bepalen, een vaste prijs, richtprijs of een uurtarief van gemiddeld 30-45 per uur. Het is wel algemeen bekend dat als je gaat verbouwen dat je verkoopprijs omhoog gaat. Ook heeft dit invloed op de huur prijs die je kan vragen voor jouw woning. Bereken hier hoeveel huur jij kan vragen.

Badkamer verbouwen of renovatie

Een verbouwing van een badkamer is iets anders dan een badkamer renovatie. Er zijn grofweg drie methodes om een badkamervernieuwing te onderscheiden.
  1. De duurste oplossing: Op zoek naar een andere ruimte voor een badkamer. Dit is een dure verbouwing, want je gaat de huidige badkamer aanpassen. Je past in eigenlijk twee complete kamers volledig aan waardoor de kosten hoog zullen zijn.
  2. Verbouwen: Bij het verbouwen van de badkamer verhuist de badkamer niet, alleen de indeling veranderd. Kies in dat geval voor een badkamer met praktische indeling die ruimtelijk oogt
  3. Gedeeltelijk renoveren: Pas slecht onderdelen aan. Hierdoor koop je alleen onderdelen en zullen de kosten ook lager zijn in plaats van naar een andere kamer te verhuizen.
Ook zijn de tegels van een badkamer vaak een dingetje. Houden we ze of kopen we nieuwe? Vroeger waren vooral kleine tegens in de mode maar nu worden ook veel grote tegels gebruikt. Zo heeft iedereen natuurlijk zijn of haar voorkeur. Maar hoeveel tegels heb je nou precies nodig? Je zou het kunnen uitrekenen op de manier die je op school geleerd hebt maar wij hebben ook een makkelijkere manier. Bereken hier hoeveel tegens jij nodig bent voor je droom badkamer.

Wat kost het nou precies?

Om een badkamer te verbouwen/renoveren kost gemiddeld €9.925 inclusief btw. In deze kosten voor de badkamer zitten zowel de badkamertegels maar ook het stucwerk op het plafond. Daarnaast zit in die kosten een basic badkamer sanitair wat betstaat uit een toilet, een douche/ligbad en een badkamermeubel met een wastafel.

Gedeeltelijk verbouwen

Het kan natuurlijk ook zijn dat je wel tevreden bent met je badkamer maar toch nieuwe dingen wilt. Gedeeltelijk verbouwen is daar een goede optie voor. Met deze optie kan je denken aan een nieuw bad of de wastafel naar een andere plek. Door het gedeeltelijk verbouwen bespaar je op een hoop kosten denk bijvoorbeeld aan de sloopkosten. Gemiddeld kost het tussen de €600 en €800 om een badkamer te slopen. Je kan er natuurlijk ook zelf voor kiezen om de badkamer te slopen maar dan ben je er wel langer mee bezig. Uiteindelijk is het allemaal wel een duur grapje om je badkamer op de schop te nemen. Denk daarom goed na voordat je zelf begint te knutselen.

Waarde van je huis

Verbouwen kan je huis niet alleen mooier maken maar het heeft ook invloed op de waarde van je huis. Door een verbouwing kan je woning namelijk meer geld waard zijn. Het kan natuurlijk ook in je nadeel werken dat je net een nieuw huis hebt gezien maar dat de waarde is gestegen door een recente verbouwing. Voor verhuurders is het slim om het huis zo modern mogelijk te maken. Hierdoor kunnen ze een hogere huurprijs vragen. Heb jij recent een huis aangekocht voor de verhuur en wil je weten hoeveel huur jij kan vragen? Bereken het hier.