Berekenen.nl
Geplaatst op 13 november

Autokoper koopt niet meer klein en zuinig

Met name zakelijke autokopers kozen vooral klein en zuinig. Maar niet uit vrije wil, zo blijkt inmiddels. Ze kozen voor de fiscale voordelen, want die auto’s zorgden voor een lage bijtelling. De bijtellingsvoordelen gelden inmiddels alleen nog maar voor 100% elektrische auto’s. Die zijn relatief duur ten opzichte van de zuinige modellen met een verbrandingsmotor. Daardoor ziet branchevereniging RAI het aantal grote en zware auto’s weer toenemen. Nu de fiscale voordelen zijn verdwenen gaan het comfort en de uitstraling weer de boventoon voeren.

CO2-uitstoot flink omhoog

Daardoor neemt de gemiddelde CO2-uitstoot per verkochte auto ook weer toe. Vorig jaar ging het om 107 gram en in het jaar daarvoor om 102 gram per kilometer. Inmiddels gaat het al om 112 gram per kilometer. Een stijging van bijna 10% ten opzichte van een paar jaar geleden. Het lijkt goed aan te geven dat we niet zo begaan zijn met het milieu als het leek. In plaats daarvan berekenen we de bijtelling en profiteren we op die manier handig van fiscale voordelen die er ontstaan. Zodra die verdwijnen vervallen we weer in ons oude gedrag, waardoor een duurzaam wagenpark weer een stuk verder weg lijkt.

Bijtelling en leasekosten berekenen

Wil je zelf de bijtelling en leasekosten van je auto berekenen? Bijvoorbeeld om na te gaan wat het ‘kost’ dat de fiscale voordelen zijn verdwenen? Je kunt online de bijtelling voor een nieuwe leaseauto berekenen. Aan de hand van een aantal gegevens over de auto en je bruto inkomen per jaar. Op basis daarvan kunnen we de bruto en netto bijtelling berekenen, zodat je aan de hand daarvan een keuze kunt maken. Of op basis van je voorliefde voor een bepaald model natuurlijk, ook al is dat misschien niet de meest zuinige keuze.