Berekenen.nl
Beoordeel deze berekening
9.3 / 10 (3)

Graden berekenen

Andere bezoekers berekenden ook:

Temperatuurschaal

In de achttiende en negentiende eeuw hebben vele natuurkundigen die zich bezig hielden met thermodynamica geprobeerd om een goede schaalverdeling voor de temperatuur te bedenken. Ze hebben verschillende referentiepunten in de temperatuur gekoppeld aan een getal en zo ontstond er een schaalverdeling. Het is geen toeval dat water met ijs precies 0 โ„ƒ is en kokend water 100 โ„ƒ. Het was erg belangrijk dat deze schaalverdeling gebruikt kon worden in de wetenschap.

Kelvin en Celsius

Kelvin en Celsius hebben allebei dezelfde schaalverdeling maar een ander nulpunt. Kelvin (K) behoort tot SI-stelsel (Internationale Stelsel van Eenheden). Dit is dan ook de temperatuurschaal die je het meest terug vind binnen de wetenschap. Kelvin, bedacht door William Thomson (Lord Kelvin), is gebaseerd op het absolute nulpunt. Volgens de thermodynamica kan niets kouder zijn dan 0 K. Dit is gelijk aan -273,15 โ„ƒ. Celsius, bedacht door Anders Celsius, behoort niet tot het SI-stelsel maar wordt wel elke dag gebruikt omdat men eraan gewend is. Het nulpunt ligt bij de temperatuur van smeltend ijs in water. Kelvin en Celsius hebben dezelfde schaalverdeling dus: Kelvin=Celsius+273,15 en Celsius=Kelvin-273,15

Andere schaalverdeling

Er zijn ook andere wetenschappers geweest die een handige temperatuurschaal hebben bedacht gebaseerd op andere fysische eigenschappen van temperatuur. Zo wordt er in de VS Fahrenheit gebruikt wat in geen opzicht overeen komt met graden Celsius of kelvin. Dit is een stuk moeilijker om te rekenen naar een andere schaal. Hier kan je gemakkelijk de graden omrekenen.